Project omschrijving

Tuinontwerp Meersen – Rothemermolen

 De Rothemermolen vormt een uniek onderdeel van de ‘Landgoederenzone’ gelegen tussen Meerssen en Maastricht.Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen

Tuinontwerp-Meersen---Rothemermolen-1Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-2

 De Rothemermolen vormt een uniek onderdeel van de ‘Landgoederenzone’ gelegen tussen Meerssen en Maastricht.Voor dit plangebied hebben we een duidelijke link gelegd tussen werken en recreëren. Het is immers zo dat een goede werkomgeving heel erg belangrijk is voor een bedrijf. De sfeer wordt bepaald door de werknemers en de sfeer van de werknemers door de omgeving. Hier hebben we onze focus op gelegd.

Het tweede uitgangspunt is de Kanjel die diverse kastelen verbindt in de landgoederenzone.  Doordat we de wandelroute het terrein laten doorkruisen ontstaan er prachtige zichtlijnen die de Kanjel versterken en een meerwaarde geeft aan het plangebied.

Op het moment dat u de de afslag neemt van de Maastrichterweg naar de Molenweg bevindt u zich in een totaal andere omgeving. Van de drukte en het verkeer naar een groene natuurlijke omgeving die totale rust uitstraalt. De enkele bomenrij dient als begeleiding naar zowel de entree als de parkeergelegenheid waar 42 auto’s in een natuurlijke omgeving kunnen worden geparkeerd. Het talud tussen de sedimentatiezone en de parkeergelegenheid biedt meerdere functies. Enerzijds zal de aandacht worden getrokken door de groene onderbreking van het talud en zal de sedimentatiezone een parel worden in de natuur. Daarnaast ontstaan er prachtige vergezichten over het water en het parkachtige natuurgebied als u zich bevindt op de fietsroute die loopt over de rug van het talud.

Vanaf de parkeerplaats heeft u de mogelijkheid meerdere wandelroutes te nemen. We gaan als eerst in noord-oostelijke richting naar de molenweg. Hier wordt, in het voorjaar, uw aandacht getrokken door de rijkelijke bloesem van de fruitbomen in rijvorm en later in het seizoen door het kleurrijke bloemenmengsel waar het klein vee in staat te grazen. Voor zowel kinderen, jong volwassenen als zakenmensen is dit een zeer aangename lokatie om even een moment van bezinning te krijgen. Puur natuur!

Nadat u bij de “kinderboerderij” heeft staan kijken en de heerlijke geuren van de natuur tot u heeft genomen, loopt u over het plein waar een eigentijds ontworpen vijver met schuimbron uw aandacht trekt. Rondom de verhoogde vijver ontstaan groepjes werkende mensen die elkaar in het voorbijgaan even kort bijpraten over de huidige stand van zaken. Wij gaan de aangelegen horecagelegenheid binnen waar u tevens op het vlonderbordes langs het water heerlijk kunt genieten van een kopje koffie in de ochtendzon.

Ondertussen zijn we al een half uur tot een uur op het terrein van de Rothermermolen en hebben nog een hele beleving te gaan…

We verzamelen bij de fontein! Vanuit hier lopen we in zuidelijke richting over de eerste loopbrug met aan uw linkerkant de voormalige ijskelder en aan de rechter zijde zien we een groep cursisten die een training volgen met een vleugje natuurlijke inspiratie!

Nadat we rechts zijn afgeslagen en in zuid-westelijke richting lopen komen we uit bij een vlonder. Dit lijkt wel de “bron” of een “kwel” midden in dit parkachtige natuurgebied. Waterschap heeft vanuit de molen een duiker geplaatst die vanaf dit punt weer boven de grond zichtbaar wordt. Een vlonderbordes boven de “bron” laat zien hoe de beek haar begeleiding door de natuur krijgt. Een uitzichtpunt met verderop nog een bruggetje. Erg interessant! We volgen het voetpad langs de beek waar we worden geprikkeld door de kleurrijke Rododendrons met op de achtergrond het geluid van het kabbelende beekje. 
Op de loopbrug staan we even stil en genieten we van het water dat onder ons door stroomt en het gespat van de eendjes die zich heerlijk aan het opfrissen zijn.

Nu hebben we twee mogelijkheden: of we lopen door het kort gemaaide graspad in westelijke richting naar het talud of we gaan naar de parkeerplaats, wisselen van schoeisel en besluiten toch nog even een afzakkertje te nemen in de horecagelegenheid.

Buiten openingstijden van de kantoren en de horecagelegenheid zijn de paden rondom het terrein ter aller tijden openbaar voor wandelaars en fietsers!

Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-3 Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-4

Door verleggen en het verbreden en verdiepen van de Kanjel over een lengte van 100 m kan het slib in het water bezinken. it verbetert de waterkwaliteit en de doorstroming in de Kanjel.Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-5Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-6 Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-7 Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-8

Met het automatiseren van de lossluizen van de Rothemermolen wordt gestreefd naar een constante wateraanvoer vanuit het Geulke naar de Kanjel. Dit zorgt voor betere doorstroming van de vijvers van de diverse kastelen in de Landgoederenzone. Tuinontwerp-Meersen-Rothemermolen-9Landschapsontwerp-Meerssen-Landgoed-5Landschapsontwerp-Meerssen-Landgoed-4Landschapsontwerp-Meerssen-Landgoed-3Landschapsontwerp-Meerssen-Landgoed-2Landschapsontwerp-Meerssen-Landgoed-1