Project omschrijving

Een prachtig stukje vakmanschap
Creatief en vakkundig werk met verschillende hoogteniveaus

Het aantal beschikbare vierkante meters dient hierbij zo optimaal mogelijk benut te worden. Buro van Rooijen bedenkt en realiseert doordachte oplossingen voor elk soort tuin. Wij zijn gespecialiseerd in het opleveren van creatieve en innovatieve buitenruimten. In het landelijke Maastricht mochten wij de uitdaging aangaan om van een relatief kleine tuin, inclusief hoogteverschil, een grootse beleving te creëren waarbij een balans ligt tussen design en natuur.  Wij zijn in staat gebleken om een hoogteverschil te integreren zonder dat het afbreuk doet aan het ruimtelijke doch sfeervolle gevoel. “Een pracht stukje vakmanschap”, aldus de bewoners.

 

Wanneer je deze tuin binnenloopt, valt je oog gelijk op het pronkstuk van deze tuin, het zwembad met aangrenzend poolhouse. Het poolhouse is voorzien van een knusse loungehoek met als finishing touch een openhaard. Hetgeen een luxe en warme uitstraling geeft. Geen elektronische heaters, maar een natuurlijke warmtebron zorgt ervoor dat de bewoners van deze tuin langer kunnen genieten van het buitenleven. Optimaal genieten van het buitenseizoen was een nadrukkelijke wens van de bewoners. Mede om die reden hebben we en dan ook voor gekozen om een verwarmd zwembad te realiseren zodat ook het zwemseizoen langer doorgetrokken kan worden.

Het zwembad is een bouwkundig bad hetgeen betekent dat het opgebouwd is uit beton. Er is gekozen voor een witte liner (folie) waardoor het zwembad een rustige en frisse aanblik krijgt. Wat dit zwembad zo bijzonder maakt is het geïntegreerde liggedeelte. Met het achterhoofd leunend op de zwembadrand, kan er in een ontspannen houding zo’n 20 centimeter onder de waterspiegel gelounged worden. Ideaal om al verkoelend te zonnen tijdens de warme zomermaanden. De randen van het zwembad zijn afgewerkt met verschillende materialen. Wij hebben hier gekozen om te werken met verschillende soorten verhardingen (zowel hout als keramische tegels) waardoor de inrichting van de tuin optisch wordt gesplitst.

Niet alleen het zwembad zorgt voor een frisse aanblik. Ook in de keuze van het meubilair is hier rekening mee gehouden. Naast het zwembad hebben wij op de houten vlonder een op maatwerk gemaakt ligbed geplaatst. Het ligbed is gemaakt van een lichte kleur sunbrella stof. Dit type stof maakt het mogelijk dat het meubilair zowel in de zomer als in de winter buiten kan blijven staan. Het is bestand tegen chloor en UV licht en is zeer gemakkelijk en gebruiksvriendelijk in onderhoud. Enkel afspuiten met een tuinslang is al voldoende om het ligbed schoon te houden.

De uitdaging van deze tuin was toch wel het hoogteverschil van 1 meter. De bewoners wilde dit hoogteverschil graag behouden, maar het mocht geen harde scheiding in verschillende tuindelen veroorzaken. Om het gevoel van eenheid en balans uit te stralen, hebben wij een keerwand van betonnen profielen gemaakt en afgewerkt met kloofhout. Dit zorgt voor een natuurlijke overgang met het lagergelegen terras. Het terras is volledig overkapt. Ook hier hebben we een gevoel van frisheid en openheid gecreëerd door te werken met een lichte kleur keramische tegel. Om de overkapping een zo’n natuurlijk mogelijke look te geven hebben wij een combinatie gemaakt van getint glas en aluminium. Het aluminium heeft een RAL kleur van 9004 (bijna zwart).

Groen mocht in deze tuin zeker niet ontbreken. Er is gekozen voor wintergroene bomen die geen bladverlies hebben in het najaar. Hierdoor is de tuin gemakkelijk in onderhoud en hoeft het zwembad niet meerdere keren op een dag schoongemaakt te worden. Omdat de tuin relatief klein is, hebben wij een gevoel van natuurlijke vrijheid gecreëerd door de achter de woning gelegen bomen bij de tuin te betrekken. Met de aanwezige groenhaag word dit gevoel versterkt.

Voor het totaalplaatje en de finishing touch van deze tuin hebben wij een volledig lichtplan uitgewerkt. Er is gewerkt met indirecte verlichting dat onder het hout is geplaatst. Juist deze lichtdetails zorgen in de avonduren voor een sfeervol en warm gevoel van de tuin. Het poolhouse heeft een zwevend plafond welke aan de binnenkant is afgewerkt met een geïntegreerde led-strip. Ook het zwembad hebben wij afgewerkt met lichtarmaturen zodat er ‘avonds een mooi en luxueus lichteffect ontstaan.

Waarop zijn wij trots? Wij hebben in een relatief kleine tuin gewerkt met hoogwaardige en kwalitatieve producten en materialen. Het hoogteverschil is volledig in het totaal concept opgenomen waardoor de visuele onderverdeling als één geheel gezien wordt. Wij hebben een pracht van een tuin kunnen opleveren binnen het gewenste budget.

Wil jij dit jaar ook je tuin aanpakken en thuis het vakantiegevoel ervaren?
Neem dan snel contact met ons op zodat wij er dit jaar nog werk van kunnen maken.