Project omschrijving

Buro van Rooijen ontwerpt “De Groene fietsenstalling”

Door gesprekken met OIW (Ondernemers Initiatief Wyck) en haar buurtbewoners is de volgende vraag bij Buro van Rooijen terecht gekomen:
“Zou je niet eens kunnen onderzoeken of we op de een of andere manier een duurzaam integraal verkeersplan kunnen combineren met de groene visie van jullie bedrijf?”

Aldus OIW en Buurtbewoners:
“Het is namelijk zo dat de Gemeente Maastricht 278 nieuwe fietsenstallingen (tulpen) heeft gepland voor het stadsdeel Wyck en dat zorgt alleen maar voor een nog rommeliger beeld terwijl we Wyck zo graag willen opwaarderen.”
Omdat wij (Buro van Rooijen) hier direct een idee voor hadden en ons graag inzetten voor de inwoners, ondernemers en bezoekers van Wyck hebben wij deze vraag met beide handen aangenomen!

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe-1-490x346
We zijn een onderzoek gestart om te kijken waar de oorzaak van het “probleem” ligt.
Afgelopen maanden hebben we een inventarisatie gedaan ten aanzien van de diversiteit van de gestalde fietsen. Duidelijk is uitgewezen dat er heel veel weesfietsen (langdurig gestalde fietsen die niet meer worden opgehaald) staan gestald. Even uitgaande van de 2811 bestaande fietsenstallingen volgt hieronder een eenvoudig rekensommetje (Hierbij zijn de 1500 bewaakte stallingen bij het station niet meegenomen) :

Als we alleen de weesfietsen adequaat verwijderen (naar schatting 25 a 40%) komt er een capaciteit beschikbaar van 702 a 1124 fietsenrekken.
In dit geval hoeven de geplande 278 extra plaatsen niet te worden gerealiseerd.
Het beschikbare budget dat de gemeente heeft voor de geplande 278 extra fietsenrekken (278/450 x € 250.000,- = € 155.000,-) in Wyck kan dan worden gebruikt voor uitvoering van het alternatieve fietsenplan voor Wyck. Zo wordt de eerste stap gemaakt om de weesfietsen te selecteren en naar het depot te brengen indien ze, gedurende het traject, zijn blijven staan.
Met behulp van een bijdrage van € 42.500,- door de gemeente Maastricht kunnen we de ontwikkelingen en vervolgens de realisatie van de groene fietsenstalling in werking stellen.

Dit zou een geweldige verbetering zijn voor het Wyckse straatbeeld, even los van alle andere voordelen die dit plan biedt.

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe2-490x346

Het plaatsen van extra fietsenstallingen zorgt ook voor een verhoging van het aantal weesfietsen. Het systeem van het selectief uitzoeken van weesfietsen zorgt voor het terugdringen hiervan. Hierdoor creëer je plaats voor fietsen die daadwerkelijk ‘in gebruik’ zijn en tijdelijk gestald worden. Het plaatsen van extra fietsenrekken is niet de oplossing… het aanpakken van de weesfietsen wel.

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe-3-490x346

Door onze groene visie, de vraag naar een integraal fietsplan en de wens naar een groene loper hebben we dit weten te combineren in de duurzame fietsenstalling!

De functiecombinaties en de duurzaamheid van de Groene Fietsenstalling op een rijtje:
1. Systeem dat weesfietsen signaleert (Is al door ons ontwikkeld en absoluut eenvoudig haalbaar)
2. Groene aankleding van de stad (aantrekkelijke openbare ruimte)
3. Groene loper (begeleiding in looproute)
4. Stalling van fietsen
5. Geïntegreerde fietspomp en afvalcontainer
6. Onderhoud en beheer door de MASTERS
Doordat het dak, voorzien van Sedum(vetplant), met een “natuurlijk” irrigatie-en afwateringssysteem geplaats is boven de plantbakken is deze zowel in de natte als in de droge periodes in de juiste groeiconditie.
Voorheen was de fietsenstalling een last voor de ondernemer en/of bewoner van Wyck omdat dit een rommelig straatbeeld geeft.
Nu zal de fietsenstalling zorgen voor een fris en groen straatbeeld en daarnaast gelegenheid bieden voor een gecontroleerde parkeergelegenheid.

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe4a4-490x346

In het kort uitgelegd wat de MASTERS doen zodat u ook ziet wat de meerwaarde zal zijn om de “groene fietsenstalling” door hen te laten onderhouden en beheren.  http://www.themasters.nu/ Voor de gemeente en Wyck een ontzettend goede oplossing voor het beleid van de weesfietsen incl. onderhoud van groene fietsenstalling en voor deze KANJERS een stap in de maatschappij en absoluut een succeservaring! Dit laatste is voor hen in het bijzonder heel belangrijk!
De MASTERS: Er wordt een speciale plek gecreëerd ‘vanuit het niets’, zonder financiële ondersteuning, subsidie etc., waar deze jongeren tijdens de laatste jaren van hun schoolperiode externe stages kunnen lopen en waar jongeren die school moeten verlaten kunnen komen ‘werken’. Zowel werk op de plek als werken bij bewoners of ondernemers in Wyck/Céramique behoort tot de mogelijkheden.

Wat de taken van de masters zullen zijn is het volgende:
1. Controle en onderhoud Sedumdak
2. Beplanten en onderhoud van geïntegreerde plantbakken.
3. Bij signalering van te lang gestalde fiets, controle uitvoeren en zo nodig fiets laten vervoeren naar depot voor korte stalling.
4. Indien de weesfiets niet wordt opgehaald wordt deze door de masters geheel opgekapt en klaar gemaakt voor een nieuw leven. Ook dit aspect is voor hen een succeservaring, voor de stad een verbetering en op alle vlakken duurzaam.

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe-5-490x346

Werkgelegenheid voor herintreders:
Mensen zonder baan kunnen de Masters begeleiden, wellicht in eerste instantie met behoud van uitkering, maar ook zij komen weer in de maatschappij. Je komt immers alleen vooruit door te bewegen. En niet iedereen heeft de power om zelf te bewegen en daarom moeten we elkaar helpen (DUURZAAM). Dit Project is dus voor heel veel mensen aantrekkelijk!

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe-6-490x346

Ontstaan vanuit de vraag :
“Zou je niet eens kunnen onderzoeken of we op de een of andere manier een duurzaam integraal verkeersplan kunnen combineren met de groene visie van jullie bedrijf?”

Door de Gemeente Maastricht aangeboden:
Het duurzaamheidproject, waar iedereen met een goed initiatief op het gebied van duurzaamheid aan mee mag doen.

Resultaat:
Een spelmethode met alleen maar winnaars!

Groene-fietsenstalling-Duurzaamheidscafe-7-490x346